Dr Sági Péter – szemész szakorvos Sopron

Gyakran feltett kérdések

 • Milyen sűrűn kell cserélnem az olvasószemüvegemet 40 éves kor felett?

  +

  2-3 évente kell kontrollvizsgálaton jelentkezni

 • Ha cukorbeteg vagyok milyen sűrűn kell jelentkeznem szemészeti vizsgálaton?

  +

  Ha nincs szemészeti szövődménye, akkor évente, ha van, a szemész szakorvos által javasolt sűrűbb időintervallumban

 • Milyen időközönként érdemes szemvizsgálatra menni felnőtt korban?

  +

  Ha nincs semmilyen alapbetegsége 40 éves korig panasz esetén, 40 éves kor felett 2 évente érdemes szűrővizsgálaton jelentkezni

 • Sok időt töltök számítógép monitor előtt, néha bepirosodik a szemem. Mit tegyek?

  +

  A monitor nézése közben lényegesen kevesebbet pislogunk, emiatt a szaruhártyánk nedvesítése nem kielégítő, és bepirosodhat a szemünk. Figyeljen a pislogásra, használjon monitorvédő réteggel ellátott szemüveget ,a panaszok további fennállása esetén keressen fel szemész orvost.

 • A családban előfordult már zöld hályog, nekem is kialakulhat?

  +

  Ha 40 éves elmúlt, magas a vérnyomása, kávézik, cigarettázik, túlsúlyos és pozitív a családi anamnézise, akkor Önnél a zöld hályog (glaukóma) kialakulásának a veszélye nagyobb, mint az átlag népesség körében. Azt tanácsolom, menjen el szemészeti szűrővizsgálatra, ahol gyorsan és fájdalommentesen diagnosztizálható és szükség esetén kezelhető a betegség.

 • Mikor kell először szemvizsgálatra vinni a gyermekemet?

  +

  Az első szemvizsgálaton minden gyermeknek legkésőbb 2-3 éves koráig át kellene esnie. Ha a családban van örökletes szembetegség, fénytörési hiba (rövidlátás, túllátás, astygmia), kancsalság, akkor feltétlenül minél hamarabb vigye el gyermekét szemészeti vizsgálatra.

 • Ha távolra soha nem viseltem szemüveget, mikor van először szükségem olvasószemüvegre?

  +

  Ha távolra nincs fénytörési hibája, akkor kb.40 kora után van először szüksége közeli szemüvegre. A nem optikában vásárolt kész olvasószemüveg panaszokat okozhat, ezért az Ön fénytörési hibájához legmegfelelőbb dioptriájú és pupillatávolságú olvasószemüveget gondos vizsgálat után optikában tudja elkészíttetni.

 • Sokat fáj a fejem. Mi lehet az oka?

  +

  A fejfájásnak szemészeti oka is lehet. Leggyakrabban nem korrigált fénytörési hiba, emelkedett szem-belnyomás áll a hátterében, de egyéb szembetegség is okozhatja. Szemészeti probléma kizárása után további kivizsgálás javasolt.(fül-orr-gégészet, ideggyógyászat, belgyógyászat)

 • Idős korban melyek a leggyakoribb szembetegségek?

  +

  A két leggyakrabban előforduló szembetegség a szürke hályog és a korhoz kötött macula degeneráció. Míg előbbi műtéttel jól gyógyítható, addig az utóbbi gyógyítása jóval nehezebb. Ezenkívül sok idős ember küzd szemszárazsággal, mely tünetileg kezelhető.

 • Nem romlik a szemem, ha viselem a szemüvegem?

  +

  Ha Önnek a fiziológiásnál nagyobb mértékű fénytörési hibája van, akkor a szemüveg viselése indokolt. Attól, hogy viseli a szemüvegét a fénytörési hiba mértéke nem változik.

 • Hány éves korban lehet először kontaktlencsét viselni?

  +

  Ha nem therápiás célú kontaktlencsére van szüksége, akkor kb.14 éves korban, az új fejlesztésű szilikon hydrogél lágy lencséket akár egy-két évvel korábban is elkezdheti viselni.Dr Sági Péter – szemész szakorvos Sopron